DAKPANNEN MET ZONNECELLEN VAN SOLINSO

Solinso levert hoogwaardige dakpannen met zonnecellen. Deze dakpannen met zonnepanelen worden in het dak geïntegreerd. Hiermee creëren we een win-win-situatie: zonnedakpannen zijn namelijk niet alleen duurzaam, maar ook esthetisch zeer verantwoord! Dit in tegenstelling tot zonnepanelen op het dak, die niet zelden als ‘lelijk’ worden betiteld.

De termen ‘zonnecellen’ en ‘zonnepanelen’ worden vaak door elkaar gebruikt en dus als synoniem gezien. Dit is niet helemaal het geval. Maar wat is het verschil tussen zonnepanelen en dakpannen met zonnecellen? Een zonnecel is eigenlijk een element waaruit een zonnepaneel wordt opgebouwd. Kort door de bocht: meerdere zonnecellen vormen samen met elkaar een zonnepaneel. Zonnepanelen zijn de grote platen of zonnedakpannen die op je dak geplaatst worden.

VERSCHILLENDE SOORTEN ZONNECELLEN GEÏNTEGREERD IN DAKPANNEN

Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken, bestaan er ook weer verschillende zonnecellen. Om wat orde aan te brengen in de ‘chaos’, hebben we de meest voorkomende soorten zonnecellen op een rij gezet.

MONOKRISTALLIJN SILICIUM

Monokristallijn zonnecellen wordt opgebouwd uit silicium. Silicium is een mineraal dat heel goed elektriciteit geleidt, onder meer omdat het door behandeling met borium gevoelig is gemaakt voor licht. De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel zijn gemaakt uit 1 groot kristal waar kleine plakjes van gezaagd worden. Dit heten wafers. Alle kristallen in deze wafers of zonnecellen staan door het productieproces dezelfde kant op en zorgen daarmee voor een optimaal rendement. Hoewel monokristallijne zonnecellen in aanschaf lang kostbaar waren, zijn die inmiddels vast onderdeel van de nu de in Nederland meest verkochte zonnepanelen, de zogenaamde ‘all-blacks’ of zwarte zonnepanelen. Vanwege het hoge rendement en de opgeschaalde productiecapaciteit zijn deze zonnepanelen ook steeds minder duur.

POLYKRISTALLIJN SILICIUM

Dakpannen of zonnepanelen met zonnecellen die zijn opgebouwd uit polykristallijn silicium zijn meestal blauw van kleur. Het vloeibare kristal dat wordt gebruikt om de zonnecellen van te vervaardigen wordt in een mal gegoten waarna in tegenstelling tot het monokristallijn de kristalstructuur niet in één richting uithardt. Hierdoor is het rendement relatief lager dan bij een monokristallijn silicium zonnecel, maar dat gold ook lang voor de prijs van zonnepanelen of dakpannen met deze  zonnecellen.  Om die reden waren  polykristallijn silicium zonnecellen in Nederland lang de meest gebruikte zonnecellen in zonnepanelen die werden gebruikt in zonnevelden. Inmiddels is het prijsverschil verwaarloosbaar geworden en is het vermogen van de zonnecellen een doorslaggevende rol gaan spelen.

DUNNE FILM (OF AMORF SILICIUM) ZONNECELLEN

Dunne film-zonnecellen – ook wel amorf-zonnecellen genoemd – bestaan uit een veel dunnere laag silicium in vergelijking met monokristallijn en polykristallijn-exemplaren. Amorf-zonnecellen kunnen daarnaast ook in buigzame materialen verwerkt worden, omdat ze via een ander proces geproduceerd worden en geen kristallen bevatten. De zonnecel wordt als het ware ‘gesprayd’ op de gewenste ondergrond. Het rendement van deze zonnecellen is flink lager dan de eerder genoemde typen zonnecellen, maar is wel geschikt voor gebruik op bijvoorbeeld bussen, bushokjes, zeilboten of jachten.

DAKPANNEN ZONNECELLEN VAN MYSTIEK

De zonnepanelen dakpannen van Solinso heten Mystiek zonnedakpannen en worden geproduceerd uit 18 monokristallijne PERC-zonnecellen. Dit is de hoogste kwaliteit monokristallijn en heeft ook het hoogste rendement. Samen worden deze zonnecellen in serie geplaatst en verwerkt tussen een glasplaat en een folie om zo het 90Wp Mystiek zonnepaneel te vormen. De Mystiek zonnedakpannen vervangen gewone dakpannen. De esthetische zonnepanelen komen bij voorkeur in serie te staan waardoor de rendementen zo hoog mogelijk worden (indien er geen sprake is van schaduw). De keuze voor de  18 zonnecellen zorgt voor het meest optimale rendement in het paneel. Ieder zonnepaneel heeft een eigen by-pass elektrode. Hierdoor heeft een installatie, ook als de zonnepanelen in serie in het dak geplaatst worden, er niet direct last van als er wat schaduw op de zonnecellen valt.

VOORDELEN VAN MYSTIEK DAKPANNEN MET ZONNECELLEN

  • Fraaie esthetiek
  • 30+ jaar productie
  • Onderdeel van de gebouwschil (bespaart op dakpannen)
  • Besparen uitstoot
  • Hoog rendement

WAAROM DE MYSTIEK DAKPANNEN MET ZONNECELLEN MEESTAL GRIJS ZIJN

Het overgrote merendeel van de Mystiek zonnedakpannen hebben een grijze kleur. Dit heeft een reden. Grijs is de basiskleur van de zonnecellen en dus ook van de zonnedakpannen. In theorie is het mogelijk om de zonnecellen dusdanig te behandelen dat ze elke gewenste kleur aannemen. Dit gebeurt dan ook al regelmatig. Zo kunnen de zonnecellen met een lichte behandeling al een optische kleur blauw krijgen. Met verdere behandeling is het mogelijk om de dakpannen met zonnecellen elke gewenste kleur te geven. Dit gaat echter ten koste van het rendement van de zonnecellen. Voorbeeld: rode of terracotta zonnecellen weerkaatsen een deel van het rode licht dat nodig is om zonnestralen om te zetten in energie.

PRIJS VAN DAKPANNEN MET ZONNECELLEN

De relatief hoge prijs van een zonnedak is een veelgehoorde reden waarom mensen niet direct zonnedakpannen overwegen. Toch valt de prijs van Mystiek dakpannen met zonnecellen wel mee, zeker als u bedenkt dat u veel kosten bespaart door het feit dat de zonnedakpannen al onderdeel zijn van de bouwschil. De Mystiek zonnedakpannen zijn daarnaast makkelijk en snel te monteren, wat ook weer diverse prijsvoordelen met zich meebrengt. Het is de verdienste van Solinso dat ze de integratie van zonnecellen in dakpannen naar een prijsniveau hebben weten te brengen waarbij het mogelijk is de investering in een zonnedak in 7-9 jaar terugverdiend te hebben.

MEER INFORMATIE OVER DAKPANNEN MET ZONNECELLEN VAN SOLINSO

Heeft u naar aanleiding van wat u zojuist heeft gelezen nog vragen over de Mystiek dakpannen met zonnecellen van Solinso, of heeft u interesse in de aanschaf van deze zonnedakpannen bij uw nieuwbouwproject? Neem contact met ons op en we gaan zo snel mogelijk kijken wat we voor u kunnen betekenen.