Zonnedakpannen

Boskoop mei 2020 gecomprimeerdZonnedakpannen zijn een meer dan uitstekend alternatief voor zonnepanelen. Want waar panelen vaak op het dak worden geplaatst, zijn zonnedakpannen in het dak geïntegreerd. Dit komt de esthetiek van een dak zeer ten goede. Want het opwekken van duurzame energie is heel erg belangrijk, maar uiteindelijk wil het oog ook wat. Met zonnepannen wordt aan beide aspecten voldaan. Op deze pagina lees je meer over de zonnedakpannen van Solinso. 

Wat zijn zonnedakpannen precies?

Een zonnedakpan is een dakpan en zonnepaneel in één. Het grootste verschil met zonnepanelen is dat een zonnedakpan op zichzelf een bouwelement is. Ze maken dus integraal onderdeel uit van van de dakbedekking. De zonnedakpannen worden naadloos en onzichtbaar aangesloten op de andere dakpannen, wat meteen voor een waterkerend dak zorgt. Dit is direct het grootste verschil is tussen zonnedakpannen en indak-systemen. 

Wat houden de zonnedakpannen van Solinso in?

Solinso heeft de Mystiek zonnedakpan in eigen beheer ontwikkeld. Deze zonnepannen richten zich op de esthetische integratie van zonne-energie op woningen en gebouwen en zijn te verkrijgen in diverse soorten en maten. Alle zonnedakpannen zijn ontworpen om naadloos tussen vlakke dakpannen te passen. Zo hebben de solarpannen dezelfde kleur als de normale dakpannen en sluiten ze perfect aan op het lijnenspel. 

De Mystiek zonnedakpannen zijn bij uitstek geschikt voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Bestaande daken lenen zich minder goed voor het integreren van de zonnepannen, maar ook dat is niet onmogelijk. Dit vraagt om een goede afstemming tussen aannemer en installateur. 

Waarin onderscheiden de Mystiek zonnedakpannen zich?

Mystiek zonnedakpannen zijn eenvoudig te verwerken in het dak. Ze zijn dusdanig ontwikkeld dat ze een hoge opbrengst genereren en goed te hanteren zijn. Daarnaast is de prijs van de zonnedakpannen relatief laag, zeker als je bedenkt dat de solarpannen al onderdeel zijn van de bouwschil. Voor de installatie van de Mystiek zonnedakpannen zijn tot slot heel weinig installatiematerialen nodig. 

De voordelen van Mystiek zonnedakpannen op een rijtje

 • Fraaie esthetiek
 • Hoge kwaliteit 
 • Hoog rendement
 • Betaalbaar
 • Waardevermeerdering van de woning

Mystiek zonnedakpannen in verschillende maten

De Mystiek zonnedakpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Dit is zo omdat de dakpannen naadloos aan moeten sluiten op verschillende soorten dakpannen en dus om voor elk dak een oplossing te bieden. De zonnedakpannen vervangen meerdere dakpannen, om zo de hanteerbaarheid te vergroten en de foutmarge te verkleinen. Wanneer je gebruik maakt van meerdere kleine zonnedakpannen, is de kans op fouten simpelweg groter. Daarnaast hebben bredere dakpannen een hogere opbrengst en is het prijstechnisch een stuk voordeliger. 

De verschillende maten op een rijtje

Hieronder een overzicht van de verschillende maten Mystiek zonnedakpannen van Solinso. Let op: soms vraagt eenzelfde zonnedakpan om een iets andere montage in combinatie met een andere dakpan. Kijk voor alle montagevoorschriften op onze productpagina.

Mystiek-1500

 • Voor vlakke betondakpannen
 • Te combineren met de volgende dakpannen :
  Nelskamp Planum, Monier Tugalit, Monier Stonewold*
 • Gelijk aan 5 beton dakpannen van 300 mm werkende breedte

Mystiek-600

 • Beton dakpan
 • Te combineren met de volgende dakpannen : Nelskamp Planum, Monier Tugalit, Monier Stonewold*, Creaton Domino*, Jacobi Walther Stylist* en Imerys HP10*
 • Gelijk aan 2 beton dakpannen van 300 mm werkende breedte 

* Bij deze pannen zijn nog bewerkingen nodig aan panlatten en dakpannen voor naadloze aansluiting

Mystiek 1491

 • Gebakken kleidakpan
 • Te combineren met de dakpannen van Nelskamp, de Nibra G-10 
 • Gelijk aan 6 dakpannen

Mystiek-1547

 • Gebakken kleidakpan 
 • Te combineren met dakpannen van Monier, de Tuile Plat en Signy Finnez 
 • Gelijk aan 6½ (Tuile Plat) en 5½ dakpannen (Signy Finnez)
 • Mystiek 1554 als handig passtuk 

Mystiek 1567

 • Gebakken kleidakpan 
 • Te combineren met dakpannen van Wienerberger Actua 10LT
 • Gelijk aan 6 dakpannen 
 • Mystiek-1572 als handig passtuk 
 • Mystiek-1578 als handig passtuk 

Algemene Installatie instructie

De zonnedakpannen worden per kolom van onder naar boven geplaatst. De eerste dakpan wordt vastgeschroefd in de onderliggende panlat met behulp van sterke en roestvrijstalen dakpanschroeven en een spijkerhaak, op dezelfde wijze als ook de dakpan wordt bevestigd (deze worden meegeleverd) op dezelfde wijze als ook de dakpan wordt bevestigd. De volgende panelen worden op eenzelfde manier vastgezet. Na een eerste kolom wordt de tweede kolom aangelegd. De montage gaat net als de eerste kolom van onder naar boven, de elektrische koppeling tussen de kolommen vindt plaats via een verlengkabel van 1,5 m.. Er is steeds maar één aansluitrichting mogelijk waardoor er geen fouten gemaakt kunnen worden. 

*Hier is de Youtube-video met installatie instructie te bekijken*

Zonnedakpannen prijs

Een veelgehoorde barrière voor het aanschaffen van zonnedakpannen is de prijs. Deze ligt namelijk over het algemeen hoger dan bij bijvoorbeeld ‘normale’ zonnepanelen of een indak-systeem. Toch ben je puntje bij paaltje minder geld kwijt als je investeert in zonnedakpannen. Omdat de Mystiek zonnedakpannen al in de gebouwschil zitten, hoef je hiernaast niet meer te investeren. Daarnaast is de montage van de Mystiek dakpannen dusdanig snel eenvoudig, dat de meerkosten ten opzichte van een pannendak met zonnepanelen beperkt zijn. 

Meer informatie over zonnedakpanelen

Is uw interesse in de Mystiek zonnedakpannen gewekt? We helpen u graag om een een passend ontwerpvoorstel te maken. Heeft u nog behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op en we kijken zo snel mogelijk wat we voor uw dak kunnen betekenen.